Bra att veta om åtelkameror

Batterier i åtelkameror.

När du använder åtelkameror är det viktigt att man har bra batterier i kameran oavsett om den har vanlig blixt eller IR-blixt. När blixten aktiveras kräver den mycket ström från batterierna under en kort tid, är inte batterierna av god kvalité kommer inte batterierna att kunna leverera den mängd ström som behövs för att få full effekt hos blixten. Vilket betyder sämre bilder och dåligt ljus. Jämför batteritider här. Glöm inte heller att läsa denna artikel för att hitta en åtelkamera som passar just dig!

Tänk på att ta hand om din åtelkamera. Var noga med batteriet och användningen!

Placering

Det finns en detektor på åtelkameran. Tänk på att inte vända kameran så mycket åt väst eller öst eftersom en lång tid stående sol som strålar på detektorn kan innebära att kameran tar ”tomma” bilder. För att kunna ta bilder i motljus krävs oftast grym kunskap inom fotografering, med vilken digitalkamera som helst (om du inte har kunskapen) finns det stor risk att bilderna blir av sämre kvalitén.

Om luftfuktigheten är hög där du fotograferar försämras IR-blixten samt rörelsedetektorn. Tillexempel vid sjöar/dalgångar osv. Frost kan även bildas på linser vilken försämrar kvaliten där så var försiktiga i kylan.

Tänk också på att inte placera kameran så nära baken när du är ute sent för att fota djur. Djur är oftast väldigt nyfikna.

Slutartid

När man tar kort i dålig ljus vilket en åtelkamera ofta gör eftersom det är under denna tid på dygnet som djur (framförallt vildsvin) rör sig. Så är det svårt att få perfekta bilder. Man kan på ett förenklat sätt förklara det med att om man har en lång slutartid på kameran blir korten ljusare men skärpan blir sämre om man inte håller kameran exakt stilla. Har man kort slutartid blir korten skarpa men mörka. Detta är en svår balansgång för tillverkare av åtelkameror. En sak man själv kan tänka på att göra, är att placera åtelkameran på en så stabilt plats som möjligt. Tillexempel på grova träd, istället för svaga träd som rör sig förhållande vis mycket i sidled när vinden blåser. Det är en väldigt fin balans mellan dessa, det är viktigt att du hittar det som fungerar bäst för dig. Det är kan skilja olika från person till person, och självklart även tycke och smak.

HANDLA DIN ÅTELKAMERA NU DIREKT, KLICKA HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *