Därför är åtelkameran viktig

Därför är åtelkameran viktig

En åtelkamera fungerar i princip som en övervakningskamera fast för vilda djur. Namnet syftar på att kameran används framför åtel, det vill säga föda som man placerar ut i naturen åt de vilda djuren. Åtelkamerorna används inom flera branscher, bland annat inom skogsbruk, lantbruk och av jägare. Fördelarna är många, speciellt med dagens moderna åtelkameror. Numera kan ägaren bland annat få åtelkamera mms och sms när kameran aktiveras. Den tar då en bild som den skickar direkt till mobilen.

Basfunktioner och avancerade funktioner

Åtelkamerans basfunktion är att fota och filma på plats. Den gör dock inte detta oavbrutet, det skulle bli för mycket material och det skulle även ta slut på batterierna för fort. Istället använder kameran en rörelsesensor för att aktivera sig. Exakt hur känslig rörelsesensorn är beror på vilken åtelkamera du har valt. Det finns flera åtelkamera test att läsa för att se vilka kameror som är bäst.

Att fota och filma vid aktivering av rörelsesensorn är basfunktionen. Sedan finns ytterligare funktioner som gör åtelkameran extra funktionell. Vi har redan nämnt åtelkamera sms och mms. Dessa fungerar genom att åtelkameran kopplas upp mot mobilnätet, oftast med hjälp av ett sim-kort. Om det finns bra internetuppkoppling på plats kan åtelkameran även skicka video och högupplösta bilder via e-post.

En annan viktig funktion som de flesta åtelkameror har är mörkerseende. Många vilda djur rör sig trots allt mycket under natten. Då använder åtelkamerorna IR-ljus för att lysa upp området framför kameran. Vid dessa situationer är rörelsesensorn oftast mindre känslig.

För att överhuvudtaget kunna fungera behöver en åtelkamera någon form av strömtillförsel. Detta får den oftast genom ett batteri. Alla de olika funktionerna kan fungera olika bra beroende på vilken åtelkamera du väljer. De viktigaste funktionerna är rörelseaktiveringen och batteriet. Vissa yrken och användningsområden anser även att förmågan att snabbt bli larmad också är väsentlig. Det kan till exempel handla om jägare som snabbt vill ha koll på vilka djur som rör sig i området. Det är viktigt att komma ihåg vad man tycker är viktigt när man läser olika åtelkamera test.

Grundläggande tips vid användning

Du kan ha världens bästa åtelkamera men om den inte används på rätt sätt så kommer du att få dåliga resultat. Ett viktigt tips när det kommer till åtelkameror är att tänka en extra gång vid placeringen av åtelkameran. Den ska först och främst sitta högt, minst 1,5 meter över marken, för att vildsvin och andra djur inte ska kunna nå den. Den bör ej vara riktad mot öst eller väst eftersom motljus från solen försämrar rörelsedetektorn och bildkvalitén. Den bör vara riktad lite nedåt för att få bra bild på djuren och för att inte aktiveras av rörelser längre fram. Dessutom fungerar IR-ljusen bäst ju närmare djuret är till kameran.

Vilka varumärken finns det?

Det finns ett flertal företag som tillverkar åtelkameror idag. Eftersom lagen dessutom kommer att förändras från och med maj 2018, och göra det lättare att använda åtelkameror, kan det sannolikt tillkomma fler till marknaden. Den nya lagen gör att man inte längre behöver åtelkamera tillstånd. Några av de företag som finns idag är åtelkamera Scout Guard, Burrel, Reconyx och Browning. Vi rekommenderar åtelkameror från märket ScoutGuard och BolyGuard som är marknadsledande när det kommer till åtelkameror. De har även bäst kvalitet, funktion, användarvänlighet och bra priser.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *