Åtelkameror | Skötsel & underhåll – förläng livstiden på åtelkamera

Hejsan! Denna artikel riktar sig till dig som redan har köpt och använder en åtelkamera eller flera åtelkameror. Eftersom placeringen av en åtelkamera är ute i natur, innebär det att åtelkameran utsätts för bland annat spindelnät, fågelavföring och pollen. Utöver detta ska åtelkameran även utstå sol, regn, minusgrader och till-och-med snö. Generellt sett kan man säga att det är anledningarna till att skötsel och underhåll är så pass viktigt för att förlänga livstiden på åtelkameror. 

Åtelkameror och dess strömförsörjning

I det senaste inlägget här på Åtelkameror.se skrev vi en väl-detaljerad artikel just kring åtelkameror och strömförsörjning. Vi rekommenderar att ni läser den. En del av skötseln och underhåll är alltid att se till att strömförsörjningen är OK. Ett simpelt mätinstrument som man kan använda är en multimeter. Med detta mätinstrument kan man se hur batterierna och strömförbrukningen faktiskt är. Räkna på strömförsörjningen och jämför med vad som är angivet i instruktionsboken som medföljer din åtelkamera, om allting är OK så är slutsatsen att exempelvis de uppladdningsbara batterierna är i bra kondition. Har du exempelvis en åtelkamera med solcellsladdning och stöter på problem kan så enkelt som att det är pollen över solcellen vara boven för dålig laddning. 

Om du har vanliga engångsbatterier i din åtelkamera, byt ut dom till uppladdningsbara batterier! Det är både bra för miljön men också plånboken.

Åtelkamera & Chassi – Oönskat vattenläckage

Åtelkameror är tillverkade för att utstå extrema väderförhållande och temperaturskillnader. Vanligtvis står antingen IP-klassning eller temperaturspann i instruktionsboken. Exempelvis kan det stå i åtelkamerans instruktionsbok “Drifttemperatur mellan -20°c till +60°c”. Vi vet därav att mjukvaran, funktionerna och själva kameran är välisolerad av ett rejält chassi. Därför rekommenderar vi att alltid hålla koll på packningar och tätningar för att undvika eventuella och oönskade vattenläckage. Åtelkameran är utformad på olika sätt, det är dock viktigt att du själv tar reda på var eventuella tätningar sitter på just din modell.

Lås fast din åtelkameran!

Trots att det är en relativt låg risk för att tjuvar ska sno en åtelkamera ute i naturen kan det finnas andra motiv till skadegörelse. Låt säga att du valt en placering runt ett träd så är vår rekommendation att kedja fast åtelkameran för att minimera risken. Det är mer och mer människor som rör sig i skogarna och en del kan tyvärr inte skilja på mitt eller ditt, så nästa gång du ska kika till din åtelkamera, ta med en tunnare kätting och ett hänglås – svårare än så behöver det inte vara. Det finns dock flertalet företag som säljer specialanpassade höljen och lås om du är intresserad. Däremot, om du redan har satt fast din åtelkamera, så är en del av underhållet att se till att det ser OK ut. Naturen är föränderlig och därför behöver du regelbundet se över hur du låst fast åtelkameran. 

Förlänga livstiden på åtelkameran

Oavsett om du har en billig åtelkamera eller en avancerad och dyr en, så är regelbundna underhåll och skötsel ett gyllene tips för att förlänga livstiden på din åtelkamera. Många struntar i detta och kvalitén på linsen blir sämre och sämre, batteri tiderna börjar svikta och i värsta fall tar chassiet in vatten. Placeringen är A och O när det kommer till hur skötseln och underhållet bör skötas. Exempelvis är en placering mellan mars – juli vid björkträd lika med massor av pollen. Ni som användare kan tvätta av åtelkameran med en blöt trasa utan kemikalier. Hur många gånger per år detta behövs göras är beroende på placering, tid i naturen och klimat. Men fuska inte med skötseln, då får du en fungerande åtelkamera med kanon bilder långtid framöver!

Avancerade- och billiga åtelkameror finner du hos Prylstaden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *