Åtelkameror och strömförsörjning – Solcellsladdning åtelkamera?

Hejhej! I denna artikel kommer vi på Åtelkameror.se att djupgående förklara strömförsörjningen till åtelkameror samt se över möjligheterna för att skapa ett självladdande system med solcellsladdning. Strömförsörjning av åtelkameror drivs vanligtvis med en bank av AA-batterier som har en inbyggd position på åtelkameran. Däremot finns det undantag och åtelkameror som har sin strömförsörjning med externa källor, DC (exempelvis ett uttag), uppladdningsbart 12v batteri med hög kapacitet, eller solceller. 

Strömförsörjning & funktioner på Åtelkameror

Innan man kollar på strömförsörjning och åtelkameror generellt är det viktigt att veta vilka funktioner som står på kravlistan. Ju mer funktioner åtelkameran är utrustad med desto högre är strömförbrukningen. Det är dock en viktigt faktor som oftast glöms bort, en åtelkamera drar som mest ström vid videoinspelning och fotograferingen. 

Batterier som strömförsörjning till åtelkameror

Om vi börjar analysera ett scenario med åtelkameror som använder batterier som strömförsörjning. Låt säga att det är hög aktivitet runt om åtelplatsen, det betyder att åtelkameran spelar in video eller tar bilder, dessa funktioner kräver ström och batteribanken försämras. Återkommer detta scenario med aktivitet runt åtelplatsen kan man förvänta sig att batterierna tar slut. Vanligtvis räcker batterier till åtelkameror ungefär 6-10 månader beroende på vilken typ av batterier som används, hur många batterier åtelkameran är utrustad med och vilka funktioner åtelkameran har. Enligt en personlig reflektionen är åtelkameror med Wifi / Bluetooth funktioner är de mest strömkrävande åtelkamerorna – men detta är inte testat i praktiken. 

DC anslutning – passande till Åtelkameror?

Däremot, om vi leker med tanken att vi kan ansluta åtelkameran med en DC anslutning är strömförsörjningen inget problem. Åtelkameran kommer därav alltid vara uppkopplad till DC-laddning, “Likström”, och fungera i all evighet. Problemet, hur får man likström mitt ute i skogen? Denna typ av strömförsörjning ställer nästan alltid till denna problematik. En åtelkamera har som primärt syfte att agera viltkamera och fånga vilda djur på bild och video. Vilda djur finns i skogen – inte på gatorna. 

Extern batteribank med hög kapacitet till Åtelkameror

Ett annat modernt alternativt är att strömförse åtelkameran genom en extern batteribank med hög kapacitet. Låt säga ett 12v 50ah fritidsbatteri. Men hur översätter vi den batterikapaciteten och jämför med AA-batterier? Volt (v), Amperetimmar (ah) och Watt (W) har ett samband. 

Figuren visar sambandet mellan Watt, Ampere och Volt. Följande gäller:

A * V = W

W / A = V

W / V = A

Så om vi vet två av specifikationerna men inte den tredje är det enkelt att räkna ut med hjälp av dessa formler. Låt säga att vi har ett 12v batteri på 50ah, V * AH = WATT, 12 * 50 = 600W (eller 0,6 kWH). Då kan vi sedan använda specifikationerna från vanliga AA-batterier och konvertera det till samma antal VOLT och jämföra antingen ah eller watt för att se skillnaden i batterilängd. Så om en “bättre” bank av AA-batterier har en livslängd på 6-10 månader, så kommer du otroligt långt med en extern strömförsörjning källa. Antingen ett fritidsbatteri eller powerbank är två heta tips.

Solcellsladdning till Åtelkameror – System?

Vill du göra det enkelt för dig? Använd ett system för solcellsladdning. Det finns olika sätt att lösa detta,  exempelvis genom att använda ett fritidsbatteri på 12v som extern strömförsörjare, sedan en 12v solcellspanel till det externa batteriet. Ett annat alternativt är att köpa en Bolyguard åtelkamera med direkt passande solcellsladdare och batterier. Detta sparar dig tusenlappar, enkel installation och lättare hanteringen. Det kräver dock att åtelkameran är kompatibel med solcellsladdningen. Så om du funderar på att köpa en åtelkamera, du planerar att lämna den ute i naturen vid en åtelplats med hög aktivitet, du har sol – då rekommenderar vi på Åtelkameror.se att du köper Bolyguard’s åtelkamera med passande solcellsladdning.

BOLYGUARD BC-02, SOLCELLSLADDARE FÖR ÅTELKAMEROR GÅR ATT KÖPA VIA PRYLSTADEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *